Diversificarea alimentatiei la bebelusii de doar 4 luni – cale sigura spre obezitate

Unul dintre cele mai discutate dar si disputate subiecte legate de alimentatia bebelusului este diversificarea sau mai precis momentul in care aceasta diversificare trebuie inceputa.

Orice mama informata se confrunta cu o mare dilema atunci cand bebe implineste  varsta de 4 luni. Bunicile, vecinele, cunoscutii incep sa invadeze linistea proaspetei mamici cu intrebari curioase si sfaturi insistente legate de alimentatia bebelusului. Practicile in alimentatia noului nascut pana acum cativa ani implicau diversificarea incepand cu cea de-a patra luna de viata, prin urmare cutuma din trecut te va face sa iti pui multe intrebari atunci cand doctorul iti va recomanda sa incepi diversificarea la  6 luni.

Din fericire tot mai multi doctori din Romania incurajeaza alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni. Ei bine, in acest articol vom incerca sa iti explicam de ce te sfatuieste medicul sa incepi asa de tarziu diversificarea.

Pe data de 7 februarie 2011 revista Health Day News facea publice rezultatele unui studiu privind diversificarea alimentatiei la bebelusi: bebelusii hraniti cu lapte formula, care au fost supusi diversificarii alimentatiei la varsta de 4 luni, sunt predispusi la obezitate incepand cu varsta de doar 3 ani.

Studiul arata ca micutii care nu au fost niciodata hraniti la san, sau care nu au mai fost alimentati la san inainte de a implini varsta de 4 luni, au un risc crescut de obezitate daca sunt hraniti cu alimente solide inainte de varsta de 6 luni. Bebelusii hraniti la san prezinta un risc mai scazut decat cei hraniti cu lapte formula.

“Ideea crearii acestui studiu a plecat de la sugestiile Academiei Americane de Pediatrie care recomanda inceperea diversificarii in alimentatie incepand cu varsta de 6 luni. Corelat cu aceste sugestii, studiul a incercat sa dovedeasca potentialul pe care il are procesul de diversificare inceput dupa varsta de 6 luni in reducerea riscului de obezitate la varste mai mari.” – a declarat in revista mai sus mentionata Dr. Susanna Y. Huh, pediatru gastroenterolog la Spitalul pentru Copii din Boston.

Obiceiurile de masa din copilarie s-au dovedit a pune bazele obiceiurilor de masa si greutate pe parcursul vietii.

La crearea prezentului studiu, cercetatorii au analizat datele prelevate de la cei 847 de copii implicati in Proiectul Viva, un studiu pe termen lung aplicat tinerelor mame si progeniturilor lor. Mamele au fost urmarite inca dinainte de nastere pana  cand copii au implinit minim 3 ani.

Cercetatorii au observat ca 67 la suta din copii au fost hraniti la san in timp ce 32 la suta au fost hraniti cu lapte formula. Cand cei mici au implinit 3 ani, 9 la suta din acestia erau considerati deja obezi.

Copii hraniti cu lapte formula care au fost supusi la difersificarea cu mancaruri solide inainte de varsta de 6 luni erau de 6 ori mai predispusi obezitatii inainte de a implinii varsta de 3 ani.

“In randul copiilor hraniti exclusiv la san, momentul introducerii mancarurilor solide nu pare sa conteze” – a declarat co autorul studiului Sheryl L. Rifas-Shiman, cercetator asociat la Harvard Medical School si Harvard Pilgrim Healthcare Institude din Boston.

“Studiul nu face decat sa intareasca recomandarile pediatrilor – hranirea la san este cea mai buna solutie si in acelasi timp cea mai buna metoda de a te asigura ca bebelusul tau este sanatos. In ceea ce priveste introducerea hranei solide, este intelept sa o amanati pana la varsta de 6 luni” – declara Dr. Goutham Rao, director la centrul de management al greutatii pentru Spitalul de Copii din Pittsburg.

Se pare totusi ca mai sunt si alte obiceiuri gresite ale parintilor care pot duce la obezitatea copiilor la varste fragede. Vom discuta despre aceste obiceiuri in viitoarele articole din aceasta sectiune.

Pana atunci un sfat scurt: Incepe diversificarea la varsta de 6 luni si tine minte ca o portie de mancare solida pentru bebelusul tau nu trebuie sa fie mai mare decat pumnuletul sau!

Acest articol este proprietatea intelectuala a babyhealth.ro. Preluarea articolelor babyhealth.ro fara acordul scris al acestuia este stric interzisa.

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message