Zona genitala a bebelusului este foarte sensibila si trebuie curatata ori de cate ori acesta isi face nevoile, dar si inainte de alaptare, in cazul nou -nascutilor. De cele mai multe ori vei observa ca bebe a udat scutecul respectand rutina schimbarii inainte de masa. Nou nascutii schimba cam 12 scutece in 24 de ore.
Pe timpul noptii zona genitala a bebelusului se curata cu servetele umede pentru a evita trezirea acestuia din somn.
In timpul zilei este recomanat ca bebe sa fie spalat cu apa si sapun (lotiunea de spalare pe care o folosesti la baita – folosim intodeauna un sapun lichid nu unul solid).
De ce sa nu folosim servetele umede pe timpul zilei?
Ei bine chiar si cele mai scumpe servetele umede contin diverse substante si agenti chimici care pot dauna in timp pielii bebelusului, prin urmare este mai prudent si mai sanatos sa le folosim cat mai rar.
Pentru zi, ti-ar fi foarte util sa ai un lighean pe care sa il folosesti doar pentru bebe, sau sa instalezi o baterie mai inalta la chiveta de la baie, si sa il speli pe bebe direct la chiuveta. Vei observa aceasta practica la moasele de la maternitate inca din primele ore de viata ale lui bebe. Bebelusul se simte confortabil in momentul in care aude apa curgand, fiind recreat sunetul pe care l-a auzit timp de 9 luni in burtica mamei.
Cum curatam zona genitala la fetite
Procesul spalarii, mai ales in cazul fetitelor este unul riguros, in sensul in care spalarea se va face intodeauna din fata catre spate pentru a evita introducerea de impuritati in zona vaginului si tractului urinar foarte sensibil. Evitam astfel infectiile urinare la care sunt predispuse fetitele.
Cum curatam zona genitala la baieti
Desi infectiile urinare la baietei sunt mai putin frecvente, este bine sa respectam regula curatarii dinspre fata inspre spate si in cazul bebelusilor de sex masculin.
In plus, seara la baita vom decalota putin cate putin penisul si il vom spala usor cu apa si sapun. Decalotarea se face treptat nu dintr-o data, intr-o singura zi, pentru a evita durerile pe care le poate cauza acest procedeu. Decalotati doar atat cat va permite bebelusul foarte sensibil la durere.
De ce este esential sa decalotati penisul bebelusului?
Ei bine, in zona respectiva se pot strange impuritati ce poduc, in timp, infectii. Putem astfel ajunge la o operatie de circuncizie, pe care multi dintre noi nu o dorim si care poate fi cu adevarat traumatizanta pentru cel mic, mai ales cand este facuta pe fondul unei infectii locale.
Prosoape speciale pentru fundulet
Pentru fundulet rezervam niste prosoape micute, colorate diferit de prosopelele cu care il stergem de exemplu pe fata sau la gurita, pentru a fi siguri ca nu le mai folosim in alta zona a corpului.
Cand schimbam bebelusul?
Bebelusul se schimba intodeauna inainte de masa, de fiecare data. Daca isi face nevoile in primele 15 -20 de minute dupa masa, e bine sa il lasam putin pentru a evita ca el sa regurgiteze tot ce a mancat.
Pentru a evita aparitia iritatiei de scutec folosim pe zona inghinala si pe fundulet o crema pentru iritatia scutecului (Mustela sau foarte recomandatul Bepanthen crema). Din nou nu exageram cu aplicarea din abundenta. Aplicam o pelicula subtire.
Pentru a obisnui bebelusul cu aceasta rutina inca din primele zile de viata este bine sa ii descriem fiecare miscare pe care o facem si motivul pentru care in curatam. Astfel bebelusul va putea fi spalat cu usurinata in lunile care urmeaze, si va deprinde singur acest obicei sanatos la varsta de peste 2 ani.
Acest articol este proprietatea intelectuala a babyhealth.ro. Preluarea articolelor babyhealth.ro fara acordul scris al acestuia este stric interzisa.
Ar trebui sa va informati mai bine despre decalotare,in nici un caz nu trebuie facuta,ea se face de la sine,in majoritatea cazurilor,pana ce copilul devine adolescent.Nu e absolut nici o graba,atata timp cat copilul poate urina.Bineinteles,trebuie spalat,dar fara a forta
Ar trebui sa va informati mai bine despre decalotare,in nici un caz nu trebuie facuta,ea se face de la sine,in majoritatea cazurilor,pana ce copilul devine adolescent.Nu e absolut nici o graba,atata timp cat copilul poate urina.Bineinteles,trebuie spalat,dar fara a forta
cat esti de —– ionelaaaa… de fimoza ai auzit, oare de la ce se face?
decalotarea nu trebuie facuta? mi-e rau….am trait s-o aud si pe asta….
Un articol complet si pertinent despre decalotare, scris de un pediatru: http://www.pediatrucluj.ro/2012/03/28/fimoza/ Hai sa nu chinuim copiii degeaba.