Meniul bebelusului de 6 luni

Pentru ca luna aceasta incepi diversificarea alimentatiei bebelusului m-am gandit ca ti-ar fi foarte util sa afli ce alimente poti sa introduci in meniul lui bebe. Inainte de a citi varianta de meniu propusa de mine, citeste cele 5 reguli de baza in diversificarea alimentatiei la bebelusi.

O sa incep cu cateva sfaturi esentiale de organizare a meselor bebelusului.

Prima zi in care incepi alimentarea diversificata

A sosit momentul cel mare! E prima zi in care micutul tau face cunostinta cu mancarea solida. Pentru acest moment te sfatuiesc sa il ai pe tati aproape cu camera video in mana! Sunt clipe minunate pe care vei vrea sa le revezi!

Primul aliment pe care il vei servi bebelusului ar fi bine sa fie un  fruct neutru- nici foarte dulce, nici acru, poti alege sa incepi chiar si cu o leguma neutra precum morcovul.

Probabil iti va fi util sa stii cu ce sa te pregatesti pentru ca prima masa a copilului tau sa decurga cat mai usor! Vezi aici lista cu lucruri necesare pentru masa unui bebelus.

Organizarea meselor bebelusului

Probabil in primele zile de diversificare a alimentatiei nu vei putea respecta urmatorul program din doua motive: va trebui sa astepti trei zile intre introducerea alimentelor noi, deci de principiu vei avea o singura masa pe zi.

Dupa prima saptamana va trebui insa sa ii impui micutului tau un program  de masa si o dieta stricta!

Ce inseamna strict? Nu e foarte complicat! Respecta urmatoarele 4 reguli de baza

1 – Bebelusul serveste mesele de dimineata si de pranz la ore relativ fixe in fiecare zi

2 – Bebelusul mananca doar in scaunul de masa, in acelasi loc, respectand acelasi ritual in fiecare zi

3 – Mancam nu ne jucam, avem voie cu o singura jucarie la masa, si nu ne maimutarim cand ii dam sa manance

4 – Nu amestecam mancarea cu lapte doar pentru a-l convinge sa manance

Cate mese pe zi  mananca un bebelus?

Dupa prima saptamana de alimentatie diversificata bebelusul tau va putea si trebuie sa manance 2 mese de mancare solida pe zi. Cel mai probabil chiar daca va manca mancare solida, va mai cere si supliment de lapte matern sau formula, dupa mesele solide. Cele doua mese solide vor fi servite dupa cum urmeaza:

– O masa dimineata intre orele 8-10
– O masa la pranz intre orele 11-13.

Dupa cele doua mese solide programul bebelusului tau va continua cum era inainte de a incepe sa manance mese solide, cu lapte formula sau san.

Reguli de baza

– 2 mese solide pe zi
– 3 mese de carne pe saptamana
– 1 galbenus de ou pe saptamana (max 2)
– 1 masa ficatei de pasare pe saptamana

Fructe crude de dimineata

 Masa solida de dimineata trebuie sa fie compusa din fructe crude. La doar 6 luni bebelusul tau poate manca urmatoarele fructe:

– Mere
– Pere
– Prune
– Pepene galben
– Nectarine
– Piersici
– Caise
– Kiwi (fara seminte – curata kiwi-ul de coaja si apoi taie din pulpa fara seminte)
– Avocado

Desi foarte multi medici recomanda bananele si citricele – acestea ar fi mai sanatos sa fie introduse in alimentatia bebelusului dupa 8 luni – banana are potential alergen mai mare decat capsuna de exemplu!

O data ce ai introdus toate fructele de mai sus, cate una pe rand la interval de 3 zile, in alimentatia bebelusului, poti incepe sa faci si combinatii de fructe.

Legume si carnita la pranz

Pentru inceput, cel putin o saptamana masa de pranz va fi compusa doar din legume. Cel mai sanatos mod de preparare al legumelor este gatirea acestora la abur sau coacerea in cuptor – evitam asfel pierderea vitaminelor si nutrientilor prin fierberea lor in apa sau prajirea lor – care dealtfel este strict INTERZISA!

Poti fierbe in apa din abundenta doar acele alimente proaspete care au un continut foarte ridicat de nitrati (e.g. fasolea verde sau spanacul – promit pe viitor un articol cu alimentele cu un continut ridicat de nitrati).

Dupa prima saptamana de legume poti introduce in alimentatie si carnea pentru un plus de proteine!

Legume pe care le poate consuma un bebelus de 6 luni:

– Morcov
– Pastarnac
– Patrunjel radacina
– Telina radacina
– Cartof dulce (sunt o specie aparte de cartofi pe care ii poti gasi in supermarketurile mari – dupa gatirea la abur au culoarea protocalie si gust de dovleac turcesc – aromati si foarte dulci)
– Cartof romanesc
– Fasole verde pastai
– Spanac (iarna poti gasi la Metro sau Mega image pungute de salta baby spinach – spanac foooarte proaspat )
– Rosii (rosiile se curata de coaja si seminte – poti incerca si rosii cherry, care sunt mai dulci, totusi cele mai bune rosii sunt cele lunguiete din soiuri romanesti vechi – au foarte multa pulpa si putine seminte)
– Brocolli
– Dovlecel verde (zucchini)
– Dovleac de placinta (turcesc portocaliu)

Dupa prepararea la abur legumele sunt pasate fie intr-un blender, fie intr-un mojar de plastic! Pentru condimentare poti folosi doar ierburi aromatice, patrunjel, marar, telina pe care e bine sa le pui la abur intr-un saculet special odata cu legumele, dar nu le prepari in piureul de legume, ci le indepartezi.

Dupa pasarea legumelor, inainte de a le servi celui mic, daca nu ai introdus carne in mancarica, adauga in mancarica o lingurita de ulei de masline extravirgin, presat la rece – gasesti sortimente foarte sanatoase la magazinele bio sau plafar!

Carne si preparate din carne

Pentru inceput bebelusul nu are voie sa manace orice tip de carne, el trebuie ferit cu desavarsire de tot ce inseamna grasimi animale. Avem prin urmare INTERZIS la carnea de porc.

Ideal ar fi sa il hranim pe cel mic cu carne de pasare, gaina sau curcan, precum si carne slaba de vita  – muschiulet sau pulpa.

Cum alegem carnea pentru cel mic

Ideal ar fi sa cumparam pasari vii de la tarani pe care ii cunostem, sa folosim pasari pe care le-am crescut noi sau cei din familie, daca avem posibilitatea; sau pasari din magazinele specializate bio – etichetate ca fiind hranite cu cereale din surse bio. Asta ar fi IDEAL! Cum insa nu traim intr-o lume ideala, daca ai eliminat toate varinatele de mai sus pe rand, e bine sa alegi din supermarket gaini sau curcani cu o greutate de peste un kilogram jumatate.

Din pacate foarte multe pasari crescute in regim industrializat au fost fie tratate cu diverse medicamente impotriva bolilor, fie injectate cu hormoni de crestere. De aici si sfatul doctorilor de a alege pasari mature, de peste un kilogram jumatate, care probabil pana la varsta maturitatii au mai eliminat din toxinele injectate.

Carnea de vita este destul de atoasa si din pacate, desi este foarte hranitoare, nu este foarte bine acceptata de cei mici Incearca sa cumperi vitel de lapte, pulpa sau mushiulet.

Cum preparam carnea pentru bebelus

Inainte de preparare, carnea trebuie curatata de piele, grasimi si impuritati. Este indicat ca inaintea prepararii definitive la abur, carnea sa fie oparita intr-un clocot de apa pentru inlaturarea impuritatilor care deobicei se strang in spuma deasupra apei!

Pentru un plus de gust poti prepara carnea bebelusului impreuna cu legumele mai sus mentionata la cuptor cu putin ulei de masline, rozmarin, oregano sau patrunjel. Nu uita ca cei mici nu au voie sa consume sare. Poti totusi prepara fripturica celui mic la cuptor cum o prepari pentru un adult numai sa nu adaugi condimente iuti sau sare!

Dupa prepararea termica, paseaza carnea pana devine piure. Pentru o pasare mai buna adauga si piure de legume. La varste atat de fragede bebelusul inghite foarte greu si nu are inca instinctul de masticatie, prin urmare, toata mancarea pe care i-o servesti trebuie sa fie semi lichida.

Mituri pe care le destramam impreuna

Vai nu ii dai ciorbita?” – parca imi si imaginez vorbele bunicilor. Ei bine bebe nu are nevoie de zeama pentru a-i umple burtica ci mai degraba de zecile de vitamine din piureul semisolid pe care il mananca. Cateva lingurite de piure cantaresc de 100 de ori mai mult decat un castron de zeama – nutritiv vorbind!

Bebe nu are nevoie de zeama, apa sau alte lichide daca este alaptat sau hranit cu lapte formula, acestea fiind singurele lichide care conteaza cu adevarat!

Cereale si biscuiti
La varste atat de mici este interzis glutenul. Se gasesc intr-adevar cereale si biscuiti fara gluten, dar la aceasta varsta bebelusul nu are nevoie nutritional vorbind de cereale. Acestea, impreuna cu amidonul, dau intr-adevar o senzatie de saturatie si de bine care dureaza mai mult timp decat o masa de fructe sau de legume, insa aportul nutritiv nu este tocmai ideal.

Spre 7 luni daca bebelusul nu se mai satura cu 2 mese, mai introdu o masa la ora 4-6 similara cu masa de pranz. Evita fructele, acestea au zaharuri si ii vor da micutului prea multa energie spre seara!

Iti urez mult succes la primele mese! Inarmeaza-te cu mult umor si rabdare, vorbeste cu cel mic si nu te stresa de la bun inceput ca nu mananca mult, pofta vine cu timpul. La inceput masa bebelusului e mai mult o curiozitate decat o utilitate – cel putin din punctul lui de vedere!

Despre cantitati nu este cazul sa vorbim!  In primele 2 luni de mancare solida bebelusul va manca doar cat va vrea. Iti dai seama ca s-a saturat sau s-a plictisit cand va intoarce capul in alta parte sau nu va mai deschide gurita.
Succes si pofta buna!

Acest articol este proprietatea intelectuala a babyhealth.ro. Preluarea articolelor babyhealth.ro fara acordul scris al acestuia este stric interzisa.

Written by

20 Comments to “Meniul bebelusului de 6 luni”

  1. raducu says:

    peste poate manca la 6 luni?

  2. Andreea Teodora says:

    La un bebelusi de 6 luni poti chiar sa-i faci si mar cu biscuite date prin razitoare special pentru bebelusi,banana cu biscuite,mar cu biscuite si cu o para,ceai cu miere,gris,suc de portocale,laptic de vaca.

    • Ana says:

      Mierea este interzis pana la un an, deoarece poate sa dea botulism. Laptele de vaca deasemenea nu se da pana la un an.

    • Ioana Lazar says:

      Daca vrei biscuit, e musai sa fie fara gluten la 6 luni! Uite ce folosesc eu spre exemplu: pravalialuibebe.ro/biscuiti-pentru-bebelusi-fara-gluten-cremi-ciocolata-biaglut . Baietelul meu are acum 9 luni si tot biscuit fara gluten ii dau. Primeste gluten in stare naturala din diverse cereal, dar niciodata glutenul prelucrat. Multa sanatate!

    • Ioana says:

      Cred ca mulge si vaca la varsta lui…….

    • anda says:

      Nu dati miere sau produse apicole la copii. sunt foarte periculoase pana la 1 an. e periculos si daca alaptezi si mama mananca produse apicole

  3. lazarlavinia says:

    Ce sa ii fac daca nu maniaca ciorba

  4. Daniella says:

    Bebelusul meu are 7 luni si nu mai bea laptic ca inainte prefera mancarica. Doar dimineata la 6 bea laptic si doar 120 ml. Vrea numai mancarica. Nu-i plac legumele, ci doar fructele, branzica, ceriale, creme due orez. Inca nu am incercat carnita.

  5. Andreea says:

    Mă faci sa rad :)), la 6 luni este exclus laptele de vaca, mierea de albine care poate provoca diferite alergii, biscuitii fiindcă au gluten, chiar si portocalele fiindcă sunt acide. Trebuie sa mai cercetezi altfel risti sa imbolnavesti copiii, ai tai si ai altora ,dandu-le sfaturi eronate!

  6. Ady says:

    Buna,am un baietel de 7 luni fara 1 saptamana si inca ma chinui cu somnicu,se trezeste prima oara pe la 2 si mananca in jur de 120 ml de lapte,si apoi pe la 5 jumatate 6.dar problema mea este ca de vre o saptamana se trezeste de 2,3 chear si 4 ori pe noapte si uneori mananca alteori nu.daca ati putea spune ce sa fac sau de la ce s a schimbat programul? Va multumesc

  7. ioana radi says:

    ehhh…problema mea e mai mare!fetita mea are 6 luni si nu mananca deloc cerialele…fructele de nici un fel….am incercat si cu buscuiti fara gluten in lapte,tot nimic!!in schimb e innebunita dupa legume,le mananca fara nazuri,combinate intre ele,cu carnita de pui sau fara…!in acest caz,cum diversific in 2 mese pe zi?

    • Olarescu OLga says:

      Si eu am un baetel de 6 luni,si 2 sapt.La fel nu ii palace fructele.Nu mar cu biscot.Doar legume,si carnita.

  8. ana says:

    foarte corect. multumim pt sfaturi. eu sunt la al doilea bebe,are 5 luni si o sapt. si nu mai stiam nimic de acum 6 ani. multumesc mult. mi-a placut raspunsul pt biscuiti,portocale si laptele de vaca. perfect de acord. revin pt informatii…

  9. Georgiana says:

    Bună,
    Foarte bun articolul…meniul meu pt bebe de 6 luni arata cam asa: intre 7h-8h: 210 ml lapte praf + 2 lingurițe de cereale fără gluten (100% riz bledina)….11h30-12h30 : legume preparate în casa la abur ( 100 g) + 90 ml lapte praf…15h30-16h30: compot preparat în casa ( ~110g) + 90 ml de lapte….și seara intre 18h30- 19h 180 ml lapte + 2 lingurițe de legume preparate la abur
    Începând cu 7 luni înlocuim laptele praf de la prânz și gustare de la 16 cu un iaurtel foarte gras….și asta este tot….am un băiețel de 2 ani și 3 luni și are același program doar ca meniul difera…sarea și carnea de porc sunt interzise pana la 2 ani și nici cu zaharul nu este graba…..pupici din Franța

  10. R.C. says:

    Buna, Continutul articolului este foarte util atunci cand incepi diversificarea. In completarea acestui articol, iata si cateva idei pentru diversificarea la 6 luni.
    Diversificarea la bebelusi este sintetizata intr-o schema orientativa, simplu de urmarit.

    O zi fumoasa,
    Cu drag, R.

  11. Georgescu mihaela says:

    Ms pt sfaturi ! 👍

  12. Elisa says:

    Buna am si eu o întrebare .Bebelusul meu are 6 luni jumate si nu prea vrea sa mănânce mâncare el vrea doar lapte matern vrea

  13. Elisa says:

    De cate ori incerc sa ii dau mancare am refuza I-a o lingurita si dupa nu Mai vrea

  14. Agneta says:

    Buna am si eu o antrebare fetita mea are 6 luni si nu vrea sa manance mancare numai dulce fructe sau lapte ce pot sa fac

  15. Tudor Alexandra says:

    Primul articol foarte bine structurat,la obiect si din care am inteles informațiile!
    Multumim!

Leave a Reply

Message