Cand vorbesc despre atasament, medicii se refera la sentimentul intens de grija pe care o mama o poarta copilului sau; este acel sentiment care te face sa iti doresti sa il invaluiesti pe cel mic in iubire si afectiune, sa te sacrifici pentru el si sa il protejezi in situatii limita chiar cu pretul propriei vieti.
Unii parinti incearca aceste sentimente de atasament inca din primele zile de la nasterea celui mic, uneori chiar si dupa doar cateva minute de la venirea lui bebe pe lume. Totusi, pentru unii parinti lucrurile nu stau tocmai asa, acomodarea cu cel mic cerand mai mult timp.
In trecut cercetatorii considerau ca era de ajuns ca parintii sa petreaca foarte mult timp cu cei mici in primele saptamani de la nastere pentru a dezvolta aceasta relatie de atasament.
Astazi stim ca sentimentele de atasament se dezvolta in timp. Dovada stau cazurile in care parintii care sunt despartiti de bebelusii lor curand dupa nastere din cauze medicale, sau parintii care aleg adoptia unui copil dezvolta o relatie perfect normala si stransa cu bebelusii lor.
Ce faci daca nu simti niciun atasament fata de cel mic, in scurt timp dupa nastere?
Nu dispera, ia lucrurile incet! Atasamentul parinte-copil este un sentiment complicat si uneori se dovedeste greu de dobandit! Atata timp cat poti sa ai grija ca nevoile celui mic sa fie implinite si din cand in cand sa ii oferi o oarecare doza de afectiune, atunci bebelusul nu isi va da seama ca intre voi nu a fost o “dragoste la prima vedere”!
Iubirea si atasamentul se dezvolta in timp! Oricat de dragut, de micut si neajutorat ar fi micutul, acesta este totusi un intrus in viata ta, asa cum o stiai tu, prin urmare e natural sa te obisnuiesticu ideea unui nou membru in familie inainte de a da frau liber sentimentelor de netarmuita dragoste. Nu te poti forta sa iubesti asa cum te fortezi sa mananci, nu s-a inventat inca nicio reteta magica pentru iubirea neconditionata inca din prima zi!
Deindata ce vei ajunge sa iti cunosti copilul, sa inveti cum sa il linistesti si cum sa te bucuri de prezenta sa, sentimentele tale vor deveni din ce in ce mai profunde. Astfel, intr-o buna zi – poate in ziua in care iti va zambi pentru intaia oara dimineata sau va ganguri – il vei privi pe micutul tau si vei realiza ca il iubesti cu adevarat si ca iti umple sufletul de bucurie. Asta da atasament!
Cand ar trebui sa ma ingrijorez?
Daca in cateva saptamani de la nastere nu simti niciun fel de atasament, nu te simti bine in compania bebelusului, sau ii porti pica din diverse motive, incearca sa vorbesti cu un doctor.
Depresia postpartum este unul dintre motivele principale pentru care mamele nu se pot atasa de bebelusii lor. E bine ca aceasta afectiune sa fie tratata cat mai curand pentru ca mama sa nu ajunga sa ii faca rau celui mic. Evident ca nu ii vei face rau voit, insa exista marele risc sa nu mai poti raspunde nevoilor sale esentiale – hrana sau igiena – cel mic aflandu-se astfel in pericol de imbolnavire.
Interventia medicala rapida va opri deteriorarea relatiei dintre mama si bebelus. Cu cat astepti mai mult cu atat mai greu va fi sa recapeti increderea si afectiunea celui mic.
Acest articol este proprietatea intelectuala a babyhealth.ro. Preluarea articolelor babyhealth.ro fara acordul scris al acestuia este stric interzisa.