Pentru o buna dezvoltare bebelusul trebuie sa respire intodeauna corect si eficient. Linistea si sanatatea micutului depinde prin urmare de igiena corecta a cailor respiratorii, mai precis de curatarea corecta si eficienta a nasului.
De ce avem nevoie pentru a curata nasul bebelusului?
Pentru curatarea nasului bebelusului ai nevoie, pentru inceput, de o pompita de cauciuc/ para de cauciuc.
Aceasta se gaseste in toate farmaciile si este foarte accesibila din punct de vedere al pretului.
Cand achizitionezi aceasta pompita pentru igiena nazala alege una cu capul de silicon flexibil, mai degraba decat una cu capul de plastic sau sticla cu care cel mic se poate rani in timp ce acesta face diferite miscari.
Cum folosesti pompita de cauciuc?
Se apasa para de cauciuc si se scoate aerul din para inaintea introducerii varfului de silicon in nasul bebelusului, apoi se introduce varful de silicon in nara lui bebe si se da drumul la para pentru a trage lichidul din nasuc.
Deobicei nasucul bebelusului este infundat cu laptic pe care l-a regurgitat sau cu mucisori umezi. In acest caz aplicati procedura de mai sus fara sa mai umectati suplimentar nasucul. Daca totusi nasucul bebelusului este infundat cu mucisori sau lapte uscat se vor picura in fiecare nara pe rand cateva picaturi de ser fiziologic (Phisiodose), dupa care se va aplica procesul descris mai sus.
Dupa ce bebe mai creste putin, poti folosi pentru curatarea nasucului aparate speciale precum aspiratorul nazal sau batista bebelusului.
Aspirator nazal electric
Aspiratoarele nazale se gasesc in diverse forme si la diverse preturi, unele au in dotare sisteme audio cu sunete ce linistesc bebelusul, altele au diverse capete din silicon mai largi si mai subtiri, care iti vor usura misiunea de curatare a nasucului.
Singurul inconvenient al aparatelor electrice este zgomotul relativ mare pe care il genereaza si care in cele mai multe cazuri, il sperie pe cel mic.
Sistemul “Batista bebelusului” este foarte populara in randul mamicilor atat datorita pretului foarte mic cat si datorita sistemului usor de folosire. Batista bebelusului apare in mai multe forme, ce mai populara fiind aceea a unui recipient cu furtunas care se introduce in nasucul bebelusului.
La capatul opus al furtunului va actiona mama, care va trage cu gura lichidele nedorite din nasucul celui mic. Pare foarte “neigienic” la inceput, insa intre nasul bebelusului si gura mamei, pe traseul furtunului, se afla un recipient in care vor fi colectate toate impuritatile.
Eu recomand totusi ca pentru inceput sa folosesti para de cauciuc, vei evita astfel sa il sperii pe cel mic cu diverse zgomote pe care le genereaza alte aparate.
De la 3 luni in sus e ideal un aspirator nazal.
Acest articol este proprietatea intelectuala a babyhealth.ro. Preluarea articolelor babyhealth.ro fara acordul scris al acestuia este stric interzisa.