Secretia de cerumen este productia normala a glandelor din portiunea externa a conductului auditiv cu rol de a proteja pielea fina a acestuia de apa si infectii.
Diferentele individuale in ceea ce priveste consistenta depozitelor de cerumen sint considerabile. Exista “producatori” de cerumen “lichid”, care se prezinta la consultatie pt. senzatia de “ureche umeda, lipicioasa” sau producatori de cerumen solid, uscat, aderent la conductul auditiv.
In general, exista un mecanism natural de autocuratire, de evacuare, (clearance) a secretiilor ceruminoase din conductul auditiv. Cind depozitele se usuca, pot stagna multa vreme in conductul auditiv (chiar un dop de dimensiuni mari) fara a produce neplaceri.
CAND se solicita AJUTOR medical:
De obicei, dupa o baie, scade brusc auzul, cu senzatia neplacuta de ureche “infundata”. Ceara este hidrofila si prin imbibitie a apei, dopul care stagna in conduct de multa vreme se dilata si se lipeste de timpan.
Acelasi lucru se intimpla la cei care, din dorinta unei toalete riguroase, ”imping” practic, cu betisorul auricular, un depozit de cerumen, spre timpan. Consecinta: acesta nu mai poate vibra, este blocat, auzul devine diminuat.
REZOLVAREA cea mai buna o reprezinta vizita la medical ORL. Doar acesta poate pune diagnosticul exact si poate stabili daca scaderea auzului este cauzata de un dop de ceara sau de o ciuperca sau o infectie a conductului.
TRATAMENTUL-consta in extractia dopului (preferabil de catre medic), dupa o prealabila inmuiere cu apa oxigenata cu o seara inainte. Metodele-sint in general combinate-spalatura cu seringa si aspiratia depozitelor dizolvate. Aceata din urma este numai la indemina medicului ORL si este preferabila pentru ca este mai putin traumatizanta pentru timpan (este obligatorie la cei cu perforatii vechi, din copilarie).
RECOMANDARI:
-
Nu exista metode de impiedicare a aparitiei de cerumen (este o secretie normala, fiziologica, variabila de la individ la individ).
-
“Betisorul” de ureche-are rolul, prin vata din capat, sa absoarba apa din conduct si mici secretii ceruminoase aflate“la vedere”, inestetice. Incercarea de autotoaletare pe toata lungimea conductului auditiv poate ori impinge spre timpan ceara, ori ranirea peretilor conductului, cu aparitia de micoze si infectii. De aceea utilizarea lui in interiorul conductului auditiv nu este recomandata.