Alunitele pot fi periculoase?

Nevii (alunitele) sunt tumorete benigne, care difera ca dimensiuni, forma si culoare, si care pot apare oriunde pe suprafata pielii, inclusiv sub unghii, la palme si talpi, interdigital la picioare sau miini, in zonele genitale sau pliurile pielii.

Cum ii recunoastem?

De obicei sunt formatiuni rotunde sau ovalare, cu dimensiuni variabile, in general au intre 2-6 mm., reliefate sau in planul pielii, cu culoare variind de la culoarea pielii normale, roscat-brun, cafeniu deschis pina la brun si chiar negru, sau albastru.

Sunt periculosi?

Majoritatea nevilor nu sunt periculosi, insa un consult dermatologic al alunitelor este important de facut, in felul acesta se poate stabili daca exista pe corp alunite periculoase, si se va recomanda un plan de supraveghere.

Nevii displazici (atipici) reprezinta o categorie aparte, pe care dermatologul o recunoaste in timpul consultului dermatologic. Acestia necesita supraveghere atenta, putind devenii periculosi. Nevii atipici sunt asimetrici, au dimensiuni mai mari: peste 6 mm, au margini neregulate, sunt neuniform colorati, avind mai multe nuante de brun, maro deschis, negru, roz, etc. Ca suprafata, nevii atipici, de obicei, sunt plani, dar pot avea si aspectul reliefat, mai ales o accentuare a marginilor nevului ii confera aspect atipic.

De ce apar?

Sunt implicati factori genetici si factori de mediu, in principal expunerea la soare. Apar in prima copilarie, apoi numarul lor continua sa creasca, la pubertate se dezvolta foarte mult. Odata aparuti, isi pot modifica aspectul, de exemplu pot deveni mai inchisi la culoare, mai mari si mai numerosi din cauza unor modificari hormonale ce apar in adolescenta si in timpul sarcinii. Nevii involueaza pe masura inaintarii in virsta, unii dintre ei dispar.

Ce trebuie sa faca un pacient care are multe alunite?

Consultul dermatologic este foarte important pentru toti pacientii cu un numar crescut de alunite. Dermatologul observa prezenta eventuala a nevilor atipici, si stabileste un plan de supraveghere, la un interval intre 3-6 luni, mai ales in contextul unei istorii familiale sau personale de melanom malign.

Atitudinea in fata unui pacient cu alunite poate fi de supraveghere, alteori de monitorizare cu dermatoscopul sau, uneori, de indepartare chirurgicala insotita de examen histopatologic in fata unui nev care singereaza sau se ulcereaza sau care sufera brusc modificari ale aspectului si dimensiunilor.

Dr. Florin Dumitru, medic specialist dermatologie, Medicover Pipera, Centrul de Diagnostic Avansat Medicover

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message