Top 5 reguli in diversificarea alimentatiei bebelusilor

Au trecut deja sase luni de la aducerea pe lume a unui mic ingeras, te asteapta o mare batalie luna aceasta – diversificarea alimentatiei la bebelusi. Una dintre cele mai discutate probleme este legata de alergiile alimentare pe care un bebelus le poate dezvolta din cauza introducerii timpurii a anumitor produse. Dupa cum te-am obisnuit deja am sa te sfatuiesc sa ceri medicului pediatru o lista cu toate alimentele pe care le poti servi micutului sau micutei tale, insa in cele ce urmeaza voi incerca sa iti impartasesc cateva din secretele pe care le-am invatat de la doctorii cu care colaborez.

Regula 1:  3 zile de pauza intre alimente nou introduse
Stiu ca acum te gandesti ca iti va lua o vesnicie sa il inveti cu alimentele necesare unei cresteri sanatoase daca astepti 3 zile inainte sa ii dai un alt aliment nou introdus. Motivul pentru care organizatia mondiala a sanatatii sfatuieste tinerele mamici sa respecte acest standard este unul cat se poate de simplu, e nevoie de aproximativ 3 zile pentru ca organismul sa se obisnuiasca si sa accepte sau sa respinga un anumit aliment. Prin urmare daca vei lasa 3 zile intre introducerea alimentelor noi vei putea observa ce alimente ii plac copilului tau, si cel mai important la ce alimente ale ALERGIE! Daca vei introduce mai mult de 1 aliment la 3 zile nu vei putea afla ce anume nu tolereaza copilul tau.

Regula 2:  FARA alimente care contin GLUTEN pana la 8 -12 luni

Glutenul este un componet care se regaseste de cele mai multe ori in produsele din grau, aici o sa amintesc decat biscuitii si cerealele – ca potentiale alimente pe care le-ai putea servi copilului tau.  Glutenul este un component cu potential alergen foarte ridicat. Astfel daca vei incerca sa il hranesti pe micutul tau cu alimente care contin gluten risti sa ii dezvolti alergii cu care se va confrunta toata viata. Daca ti neaparat sa il hranesti cu cereale sau biscuiti, desi nu este neaparat necesar, intrucat aportul zilnic de calorii necesar unui bebelus se poate realiza foarte usor cu ajutorul fructelor, legumelor, carnitei si laptelui matern sau formula; fi atenta la etichetele produselor.

Poti gasi produse fara gluten la farmacii si in magazinele bio – voi incerca intr-un material viitor sa va dau o sursa cu aceste magazine din marile orase ale tarii.

Regula 3: Fructele se servesc intodeauna crude

Desi sunt o multime de doctori, parinti si bunici care te vor sfatui si vor insista sa faci compot de fructe pentru cel mic, afla ca cea mai buna dieta pentru copilul tau este cea cu fructe proaspete servite crude si facute piure. Incepe dimineata cu o combinatie de fructe delicioase pentru cel mic si vei observa cata energie si vitalitate va avea pe timpul zilei. Atentie! Evita fructele de padure, capsunele, scoate semintele de la kiwi si incearca sa ii dai putine banane! Desi pare surprinzator bananele au potential alergen mai puternic decat  capsunele, pe deasupra mai si constipa!

Regula 4: Alimentele lu bebe NU trebuie condimentate cu SARE SAU ZAHAR

Sarea si zaharul sunt printre cele mai periculoase in alimentatia unui bebelus, mai mult, aceasta nu are nevoie de potentiatori de gust in mancare, el abia acum se obisnuieste cu texturile si gusturile naturale ale alimentelor. Asta nu inseamna ca nu poti sa condimentezi mancarica lui bebe cu verdeturi, ulei de masline si alte condimente aromatice.

Regula 5: Mancarea lui bebe se prepara la Abur sau in cuptor – fara prajeli

Stomacul nedezvoltat complet al copilului tau nu tolereaza prepararea complexa a mancarii, sa nu mai vorbim de prepararea nociva precum prajirea alimentelor. Cea mai buna modalitate de a prepara mancarea lui bebe este pregatirea sa la aburi sau coacerea in cuptor – prin fierbere legumele, fructele si carnea isi pierd din calitatile nutritive. Supele nu il vor hrani mai bine pe cel mic, mai degraba ii vor umfla burtica sii vor da senzatia de saturatie, in schimb piureul de legume gatite la abur impreuna cu o bucatica de carnita, vor face minuni!

Nu uita ca pana la 8 luni aveti interzis la carnea de peste si pana la cel putin un an interzis la carnea de porc. Chiar si la 8 luni bebe poate manca decat anumite tipuri de peste: pastrav sau somon. Evitati cu desavarsire pangasius, ton, macrou sau fructele de mare!

Acest articol este proprietatea intelectuala a babyhealth.ro. Preluarea articolelor babyhealth.ro fara acordul scris al acestuia este stric interzisa.

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message