Cum il invat pe bebe sa adoarma singur

Toate articolele pe care le-am citit despre somnul bebelusului ne sfatuiesc pe noi mamicile sa il punem pe bebe in patut inainte ca acesta sa ne adoarma in brate, pentru ca el sa invete cum sa se linisteasca si sa adoarma singurel. Suna minunat insa cum sa punem sfaturile acestea in practica? Ei bine, in cele ce urmeaza o sa incerc sa va dau cateva sfaturi.

Nu vei putea sa il inveti pe bebe sa se linisteasca singurel, poti incerca insa sa il faci sa invete singurel! Tinand cont de gradul de dezvoltare, de circumnstante, in general intre 3 si 6 luni, acest lucru se va intampla  de la sine.

E ca si cand a invata sa mearga in 4 labe: daca il iei tot timpul in brate, nu va avea niciodata sansa sa descopere cum e sa se tarasca. Daca nu a fost niciodata pe podea indeajuns de mult timp incat sa invete singur cum sa isi miste manutele si piciorusele. Exact acelasi lucru se intampla si in cazul procesului de adormire: daca esti tot timpul acolo si il legeni, mangai, sau il ti in brate, bebelusul nu va avea sansa sa invete cum sa adoarma singurel.

Cum il poti ajuta sa invete mai repede? In primul rand trebuie sa ii creezi ora de somn si o rutina pe care sa le respecti in fiecare zi. Ora de somn trebuie sa fie aceeasi, astfel vei seta ceasul intern al lui bebe de asa natura incat ii va fi somn la o ora predictibila, sau cel putin in jurul acelei ore.

Rutina de noapte buna ar trebui sa aiba loc in aceeasi incapere in care doarme bebelusul, si sa includa trei sau patru activitati linistitoare precum: baita, cititul unei povesti, un pupic sau un cantecele, apoi urarile de noapte buna. Daca familia ta este religioasa, poti lua in considerare si spunerea unei rugaciuni pentru copii. O data rutina de seara terminata, pune bebelusul in patul sau cand este pe punctul de a adormi.

Multi bebelusi adoarm fara a protesta prea mult. Altii, mai marisori, au devenit dependenti de atentie sau de leganat, si va trebui sa insisti putin inainte sa reusesti sa ii convingi sa adoarma singurei. Aminteste-ti ca procesul de adormire de unul singur este ca mersul de-a busilea – e nevoie de timp si de oportunitatea de a-l pune in practica.

Iti poti invata copilul sa doarma singur dintr-o data, iesind pur si simplu din camera sa si verificand din cand in cand daca doarme; sau poti alege sa o faci treptat, stand langa patut intr-o seara, ceva mai departe in alta, in mijlocul camerei in seara urmatoare, in prag si apoi iesind din camera.
Daca bebelusul s-a obisnuit sa adoarma la san sau cu biberonul in gura in bratele tale, va trebui sa il faci sa renunte la nevoia de a suge pana adoarme.

Poti muta procesul de hranire mai devreme, in rutina de dinainte de somn sau sa reduci treptat cantitatea de lapte, sau numarul de minute petrecute la masa. Cand observi ca bebelusul aproape a adormit la san, opreste imediat hranirea si continua rutina de seara inainte de a-l pune in patut.

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message